Hoe maak ik mooie kinderfoto's?

Tien tips voor kinderfotografie

Klik op de foto's voor een vergroting

Bellen blazen | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Bellen blazen
Maak jij ook zoveel foto’s van je kinderen maar vind je het lastig om de perfecte foto te maken? Kinderen zitten nou eenmaal niet graag stil, en ze lachen ook niet op commando (of je moet geen problemen hebben met een nepgrijns over de volle breedte van hun gezicht…).
Tegen ze zeggen wat ze moeten doen, werkt meestal averechts. Maar met de juiste benadering kun je heel ver komen. Het is de kunst ervoor te zorgen dat jouw kind zich comfortabel voelt en zich vermaakt.

Hieronder volgen tien tips hoe je dat kunt bereiken:

 | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?

1. Zorg dat ze zich op hun gemak voelen


Je kunt foto’s in een fotostudio maken maar het kan natuurlijk ook op een plek die waardevol is voor jou: bijvoorbeeld thuis, op een favoriete speelplek, of op het strand. Laat ze de omgeving verkennen zodat ze zich op hun gemak voelen. Je kunt ook speelgoed meenemen zoals bijvoorbeeld ballonnen of samen bellen blazen.
Zorg ervoor dat ze het niet te warm of te koud hebben, of verkouden zijn: ze voelen zich dan oncomfortabel en je kunt dan onmogelijk leuke foto’s maken.


2. Heb geduld; pas je aan bij het kind | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Een kind neerzetten op de plek waar jij het wilt en ‘Cheese’ roepen, zal zelden werken. ‘Haast’ gaat niet werken als je kinderen wilt fotograferen. Ze luisteren niet graag naar opdrachten dus je moet soms geduld hebben en ze gewend laten raken aan wat er om hen heen gebeurt. Ongeduld of kritiek werken averechts: de spontaniteit verdwijnt en door kritiek gaan ze zich onzeker voelen waardoor ze niet meer meewerken. Probeer je in te leven in de beleveniswereld van het kind door interesse te tonen en mee te spelen en leg eens de natuurlijke glimlach vast als jouw kind zich ergens over verbaasd of nieuwsgierig is.
Elk moment met kinderen is een mogelijkheid voor een geweldige foto. Kinderen zijn zeer bewegelijk dus blijf goed kijken, fotografeer veel en blijf creatief. En houd vol als kinderen gekke bekken blijven trekken: uiteindelijk zal hun poppenkast verdwijnen en komt de ware ik tevoorschijn.


3. Er is meer dan alleen een glimlach


Samen zingen | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Samen zingen

Kinderen kennen prachtige gezichtsuitdrukkingen en grappige gezichten die hun ware persoonlijkheid weergeven. Een mooie manier om een mooie uitdrukking van een kind te krijgen, is ze vragen te stellen waarbij ze moeten nadenken, zoals bijvoorbeeld: Wat vind je leuk om te doen? Wat wil je later worden? Vraag naar hun hobby’s of zing samen de favoriete liedjes van jouw kind; vaak zie je kinderen dan opleven en vrolijk worden.


4. Zorg voor verschillende standpuntenOp de grond liggen | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Op de grond liggen
Een grote volwassene die ‘verstopt zit’ achter een grote camera en zich over jou heen buigt, kan beangstigend en overweldigend zijn voor een kind. Ga eens op je hurken of op je knieën en je bent meteen beter benaderbaar. Of ga eens helemaal op de grond liggen: foto’s vanuit een lager standpunt leveren vaak verrassend mooie foto’s op én ze zien er ook veel beter uit omdat vervorming en vreemde hoeken zo worden vermeden.


5. Zorg voor variatie


Kom eens dichterbij | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Kom eens dichterbij

Probeer dichtbij te komen; de meeste gewone kinderfoto’s worden van veel te ver weg genomen. Als je al veel foto’s hebt gemaakt van je kind van top tot teen, zoom dan een in op handjes, voetjes, maar vooral op gezichtjes en focus dan op hun ogen. Beweeg mee en creëer zo  afwisselende serie foto’s.


6. Wees snelZet jouw camera op een snelle sluitertijd en een hoge ISO zodat beweging wordt bevroren. Heb je geen geavanceerde camera, dan kun je jouw camera op een automatische stand instellen zoals ‘sportstand’.
Bewegelijkheid | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Bewegelijkheid
Fotograferen van kinderen in actie kan geweldige foto’s opleveren die hun bewegelijkheid goed weergeven.


7. Wees soms een beetje stiekemJouw kind hoeft niet altijd te weten dat je foto’s neemt.
Observeer en kies een moment wanneer ze totaal opgaan in een bezigheid en begin te fotograferen. Onverwachtse foto’s kunnen soms de mooiste plaatjes opleveren omdat ze dan ontspannen zijn en niet proberen te poseren.

Onverwachts | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Onverwachts

8. De compositiePlaats je kind niet standaard in het midden van de foto, maar laat de omgeving ook een rol spelen in de foto zodat het een harmonieuze compositie wordt.
Zorg voor een voorgrond – een midden – en een achtergrond voor meer diepte in de foto (zie foto).
Als je zorgt voor veel ruimte in de achtergrond, dan creëer je rust in de foto en zorg je ervoor dat het kind ‘eruit springt’.


Voor-, midden- en achtergrond & tegenlicht | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Voor-, midden- en achtergrond & tegenlicht

9. Werk met natuurlijk lichtVermijd de felle zon want dat geeft harde schaduwen en knijpende ogen; ga voor zacht licht zoals in lichte schaduw. Je kunt ook prachtige foto’s creëren met tegenlicht maar zorg er dan wel voor dat het niet ‘te licht’ is in de achtergrond.
Let er bij fotografie binnenshuis op dat er licht in de ogen schijnt bijvoorbeeld door het licht van een raam. Gebruik bij voorkeur niet de vaste flitser op je camera om dat dit hard licht is wat lelijke schaduwen geeft en ‘platte’ gezichten.


Plezier | Hoe maak ik mooie kinderfoto's?
Plezier

10. Maak plezierZorg voor een plezierige happening zodat je kinderen het nogmaals willen doen. Betrek ze erbij en laat ze voor de verandering eens een foto van jou maken. Bekijk het resultaat samen en laat ze kiezen welke je wilt uitvergroten. Beloon ze met een compliment. En misschien is het leuk om ze hun eigen camera te geven zodat je de wereld eens vanuit hun perspectief kunt bekijken. Laat je verrassen!

Toch liever een professional inschakelen?

Over de auteur: Nolly Tibben Fotografie Heeten - portretfotograaf gespecialiseerd in beauty fotografie, newborn fotografie en fine art kinderportretten. Hier lees je meer.

Klik hier om naar mijn Facebookpagina te gaan waar wekelijks nieuwe foto's verschijnen.

Lees ook: Op zoek naar een newbornfotograaf? Waar moet je als ouders op letten?

Lees ook: 'Wat vinden jouw kinderen als ze op zoek gaan naar foto's van jou?'Categorie BlogBron Nolly Tibben FotografieDatum 25/12/2020

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.