Op zoek naar een newborn fotograaf?

Waar kun je als ouders zoal op letten?

 | Op zoek naar een newborn fotograaf?
Bij newborn fotografie zijn er veel factoren waar je op kunt letten zoals: welke stijl spreek je het meeste aan, hoe zit het met de financiën, voor welke locatie kies je (thuis of in de studio)? Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid van jouw baby tijdens de newbornshoot. Hieronder staan een aantal zaken opgenoemd die je kunnen helpen bij het vinden van een passende newborn fotograaf. Aan het eind van deze blog vind je mijn visie en werkwijze.

Veiligheid
Gek genoeg zijn er nog steeds geen wettelijke kaders en zijn er geen diploma’s vereist en kan iedereen pasgeboren baby’s fotograferen zonder enige kennis van zaken over baby’s óf fotografie. Newborn fotografie is specialistisch werk en niet iets wat je er zomaar even bij doet. Van groot belang is daarom hoe de fotograaf is opgeleid en hoeveel ervaring de fotograaf heeft. Het duurt even voordat je als fotograaf goed op de hoogte bent van de behoeftes en reflexen van baby’s (zoals bijvoorbeeld honger, krampjes, voorkeurshoudingen van baby’s als gevolg van de bevalling, en vooral veilige poses), dus ga voor een fotograaf met minimaal twee jaar ervaring.

Temperatuur
 | Op zoek naar een newborn fotograaf?
Voor pasgeboren baby’s is een temperatuur gewenst van tussen de 24 en 27 graden (afhankelijk van de leeftijd van de baby); baby’s dragen vaak weinig kleding bij de newbornshoot en tijdens de slaap daalt ook de lichaamstemperatuur een beetje. Warmtebronnen moeten niet recht op de baby gericht worden.

Compositiefoto’s
Er zijn online veel bijzondere newborn foto’s te vinden waardoor je als ouders geïnspireerd raakt zoals bijvoorbeeld baby’s in een hangmatje, de grappige ‘kikkerpose’, de baby rechtop in een cocon of zelfs bovenop een paardenzadel o.i.d. Deze foto’s zijn altijd compositiefoto’s (opgebouwd uit meerdere foto’s) waarbij o.a. handen, die de baby ondersteunen voor de veiligheid, zijn ‘weggeshopt’. Zonder deze ondersteuning zijn deze poses absoluut niet veilig!

Assistentie
Maakt de newborn fotograaf gebruik van assistentie? Dat kan een assistent zijn maar ook één van de beide ouders. De baby mag niet alleen worden gelaten want als baby’s schrikken, kunnen ze zich uitstrekken in een reflex; er moet dus altijd iemand een oogje houden op de baby en hij/zij moet binnen armlengte van de baby zijn.

Wat te doen bij ziekte?
 | Op zoek naar een newborn fotograaf?
Als ouders, broertjes/zusjes of de fotograaf ziek worden, moet de newbornshoot worden uitgesteld. Als dit langer gaat duren dan de aanbevolen eerste drie weken, is er dan back-up beschikbaar? Is de fotograaf ingeënt en krijgt hij of zij de griepspuit en is er een coronaprotocol? Ook bij een koortslip moet de newbornshoot worden uitgesteld omdat het virus een gevaar vormt voor pasgeboren baby’s.

Krampjes
Rond de 10e dag hebben pasgeboren baby’s vaak een regeldag: de baby maakt dan een groeispurt dat kost energie; de kleine kan dan huilerig en onrustig zijn wil vaker voeding. Omdat de darmpjes op gang komen, kunnen ze vanaf nu ook meer last krijgen van krampjes. In Nederland vinden newbornshoots meestal ná de kraamtijd plaats dus ook ná deze 10e dag; dit kan van invloed zijn op het resultaat omdat de baby’s door krampjes mogelijk minder diep slapen dan vóór de 10e dag. Inbakeren kan dan soms uitkomst bieden: het kalmeert baby’s en geeft ze een veilig gevoel, alsof ze nog steeds in de baarmoeder zijn.

Verloop van de fotoshoot
 | Nolly Tibben Fotografie, newborn fotografie, babyfotografie, stijlvol, bijzonder, fine art, fotografie, newborn photography, child photography, kinderfotografie, Heeten, Raalte, Deventer, Zwolle | Op zoek naar een newborn fotograaf?
De behoeftes van baby bepalen het verloop van de fotoshoot. Als de  baby honger heeft, moet hij natuurlijk gevoed worden en als de kleine geruststelling nodig heeft, dan moet daar ruim de tijd voor zijn. Dat maakt dat je veel geduld moet hebben en voldoende tijd tot je beschikking zodat er ontspannen gewerkt kan worden en het een leuke belevenis is voor iedereen.
Tijdens de newbornshoot is het belangrijk de baarmoedersituatie zoveel mogelijk na te bootsen: de kleine wordt zoveel mogelijk opgerold houden (ze kunnen schrikken als armpjes en beentjes niet worden ondersteund), ze worden lekker warm gehouden, ze kunnen worden ingebakerd in een doek als ze krampjes hebben, en ook baarmoedergeluiden inclusief hartslaggeluid kunnen zorgen voor geruststelling van de kleine.

De prijs
Als de prijs ‘te goed is om waar te zijn’ dan is het dat ook. Een newbornshoot neemt heel veel tijd in beslag: de voorbereiding, de shoot, het opruimen en schoonmaken van kleden en vloeren als de kleine 'een ongelukje' heeft gehad, de foto's uploaden, een selectie maken van de beste foto's, de bestanden zorgvuldig bewerken, en uiteindelijk de bestelling afhandelen.
Een newbornfoto is een prachtige herinnering aan een bijzondere tijd die snel voorbij vliegt; het is een waardevol product dat jarenlang en zelfs generaties lang meegaat. Dit alles is van invloed op de prijs.

Mijn visie en werkwijze
Eind 2011 ben ik gestart met newborn fotografie en ik heb online workshops gevolgd van bekende newborn fotografen zoals: Kelly Brown, Ana Brandt en Sandy Pucs en nog steeds volg ik meerdere newborn fotografen om op de hoogte te blijven en te blijven leren. Inmiddels heb ik meer dan 350 baby’s gefotografeerd en een boel ervaring opgedaan.

Ik fotografeer altijd in mijn eigen studio omdat ik dan:
 | Op zoek naar een newborn fotograaf?

  • volledige controle heb over het licht (groot raam voor zacht daglicht, en studiolampen voor als het heel donker is in de winter);

  • volledige controle heb over de temperatuur;

  • kan beschikken overeen zeer uitgebreide collectie doeken, manden, bedjes, mutsjes, knuffels, kleden en achtergronden;

  • meerdere, verschillende opstellingen kan gebruiken;

  • mij gemakkelijk kan aanpassen aan de baby; als de baby niet comfortabel lijkt, dan gaan we over op een andere setting.


De studio wordt heerlijk verwarmd tussen de 24 en 27 graden en er is tijd en ruimte om te voeden, te verschonen en te knuffelen. We fotograferen zo’n 3 á 4 verschillende settings. Ik werk op de grond waar de baby’s op een grote, comfortabele poseerkussen kunnen liggen, op bedjes of in manden. Als minimumgewicht hanteer ik 6 pond (normaal geboortegewicht). Kleiner vind ik te kwetsbaar en het lijkt mij niet in het belang van de baby én ouders om dan al een newbornshoot te gaan doen.

Zelf ben ik geen voorstander van compositiefoto’s omdat baby's in poses worden gebracht die ik niet vind passen bij een kwetsbare baby en die in mijn ogen mogelijk risicovol zijn.

Vanzelfsprekend wordt een newbornshoot verzet bij ziekte van de baby, de familieleden van de baby, van mijzelf of van mijn familieleden. Mocht het langer duren dan drie weken, dan wordt je doorverwezen naar een collega. Ik ben ingeënt en ik haal ook jaarlijks mijn griepspuit.
Mijn uitgangspunt is mooie herinneringen creëren die jij en je familie jarenlang of zelfs generaties lang zullen koesteren. Veiligheid staat daarbij voorop! Deze prachtige baby’s mogen fotograferen is een hele eer en ik hoop dat de ouders niet alleen met mooie foto’s naar huis gaan, maar ook met fijne herinneringen aan de newbornshoot.

Lees hier ervaringen van klanten.

Wil je contact met mij opnemen, klik dan hier.

Over de auteur: Nolly Tibben Fotografie Heeten - portretfotograaf gespecialiseerd in newborn fotografie, beauty fotografie, en fine art kinderportretten

Klik hier om naar mijn Facebookpagina te gaan waar wekelijks nieuwe foto's verschijnen.

Lees ook: 'Wat vinden jouw kinderen als ze op zoek gaan naar foto's van jou?'
Lees ook: 'Hoe maak ik mooie kinderfoto's?'

Categorie BlogBron Nolly Tibben FotografieDatum 30/12/2020

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.